Botox – en effektiv rynkbehandling

Botulinumtoxin typ A, mer känt som botox, är en mycket beprövad och effektivt metod för att både behandla och förebygga rynkor, men används även mot migrän och svettningar.

I takt med att vi blir äldre är det vanligt att rynkor i ansiktet blir mer framträdande och syns mer. Varje gång du rynkar pannan, skrattar eller koncentrerar dig spänns muskulaturen i ansiktet. Eftersom huden förlorar sin elasticitet när vi blir äldre blir rynkorna mer synliga.

Vissa rynkor, främst runt ögonen kan göra att ditt ansiktsuttryck inte återspeglar hur du faktiskt mår eller känner dig. Dynamiska rynkor som uppstår när du rör ansiktsmusklerna kan ofta ge en trött blick. Du kan se arg eller trött ut även fast du egentligen inte är det.

Har du rynkor du vill bli av med? Då är botox i Göteborg en effektiv rynkbehandling. Behandlingen har en temporär verkan, som vanligtvis kvarstår i 3-6 månader.

Djupare rynkor som syns även när man är helt avslappnad behandlas istället bäst med fillers och laser.

botox resultat
Resultat före och efter botox från behandling utförd på Löfvingkliniken. Se fler för- och efterbilder på vår Instagram.

Vad används botox till?

Användningsområdena för botox blir bara fler och metoder och arbetssätt utvecklas snabbt. Genom att injicera medlet i utvalda punkter slappnar muskulaturen av i det behandlade området. Därmed minskar rynkor och den överliggande huden blir slätare.

Botox kan även användas i medicinskt syfte mot exempelvis svettningar och som behandling mot kronisk migrän.

De vanligaste behandlingsområden med botox vi på Löfvingkliniken i Göteborg utför är:

 • Rynkor i pannan & hängande ögonlock
 • Kråksparkar vid ögonen
 • Lyfta ”sura” mungipor
 • Lyfta och forma ögonbryn
 • Göra näsan smalare
 • Lyfta en sluttande nästipp
 • Reducera läpprynkor
 • Dämpa ”gummy smile”, dvs när mycket tandkött visas vid leende
 • Åtgärda skrynklig haka
 • Avlägsna strama band på halsen
 • Ge en uppstramning av käklinjen
 • Kronisk migrän
 • Kramper i ansiktet
 • Tandgnissling
 • … med mera

Många av procedurerna ovan görs ibland samtidigt med användning av fillers för att få en mer distinkt och långvarig effekt.

Hur fungerar botox?

Genom injicering av botox på utvalda områden blockeras nervimpulser vilket gör att muskulaturen slappnar av. På så vis minskar rynkor, men medlet kan även användas i medicinskt syfte, exempelvis mot migrän och svettningar.

Botox är ett muskelavslappnande läkemedel som använts inom sjukvården i över 20 år. Det injiceras genom små, mycket tunna nålar och verkar lokalt kring injektionsstället. Det är således ett rent naturmedel utan modifikationer och mängden som används vid behandling är extremt liten. Med tiden bryts medlet ner i kroppen vilket innebär att effekten är temporär.

För estetiskt bruk säljs botox även under namnet Vistabel och Azzalure med samma aktiva substans Botulinumtoxin typ A.

botox före och efter

Förebygg rynkor med botox i Göteborg

Förutom att dämpa rynkor förebyggs rynkor och fina linjer av botoxbehandling.

För att förstår hur botox förebygger rynkor måste du först förstå varför de dyker upp från första början. Områden i ansiktet som upprepade gånger sträcks ut genom ansiktsuttryck får svårare att återhämta sig när du åldras. Huden förlorar succesivt sin naturliga elasticitet vilket leder till att rynkor och fina linjer dyker upp.

Botox hindrar att huden sträcks ut genom ansiktsuttryck vilket på sikt förebygger rynkor.

Så går en behandling till

En botoxbehandling är snabb, enkel och smärtfri. Beroende på omfattning tar ingreppet i regel mellan 10-20 minuter.

Botox ges i form av injektioner med hjälp av en micro-nål. Injektionerna ges i utvalda muskler eller ställen i huden. Dosen och antalet injektioner är individanpassade efter behov.

När kommer resultaten av en botoxbehandling och hur länge varar de?

Efter injektionen kommer effekten inom några dagar, utvecklas gradvis och är maximal efter 7-14 dagar.

Effekten är beroende av given dos och injektionssätt, och effekten kvarstår 3-6 månader beroende på vad som behandlas.

KONSULTATION SENAST 48 TIMMAR INNAN DIN BEHANDLING

Enligt lagen om estetiska injektionsbehandlingar (2021:363) skall du som patient ha en konsultation senast 48 timmar innan din injektionsbehandling om du är:

 • NY PATIENT och önskar boka injektionsbehandling.
 • ÅTERKOMMANDE PATIENT om du inte besökt kliniken på 6 månader.
 • ÅTERKOMMANDE PATIENT som önskar utföra en behandling som du inte utfört hos oss tidigare.

Detta gäller enbart vid bokning av injektionsbehandlingar till sjuksköterska.

Boka konsultation

Intresserad av botox i Göteborg?

Vi på Löfvingkliniken har lång erfarenhet av botoxbehandlingar. Varje år utför vi tusentals behandlingar. Alla injektionsbehandlingar utförs av läkare och sjuksköterskor med lång utbildning och erfarenhet. Dessutom är vi certifierade enligt estetiska injektionsrådet.

Kontakta oss för mer information om botox i Göteborg.

Frågor och svar

Vanliga frågor och svar om botox och hur behandlingen går till.

Botox är ett naturligt muskelavslappnande medel som används för att behandla eller förebygga rynker, men har även positiva effekter på vissa sjukdomstillstånd. Den aktiva substansen i botox (som även säljs under andra namn) är botulinumtoxin typ A som injeceras med en micro-nål i muskler. Det verkar genom att blockera nervsignaler som i behandlingsområdet minskar muskelsammandragningar.

Kostnaden för en botoxbehandling beror på hur många områden som ska behandlas. Hos oss kostar botox från 3000 kr. Se komplett prislista för pris på botox i Göteborg.

Botox och fillers används för olika typer av behandlingar för att uppnå olika resultat. Botox får en muskel att slappna av så att patienten ser mer avslappnad och piggare ut. Fillers används för att ge volym, vanligtvis i kinder, läppar eller linjer från näsa till mun.

Trots att botox injeceras med hjälp av micro-nålar kan behandlingen vara lite smärtsam. Vid behov kan smärtlindring ges innan behandling för att minska eller helt eliminera smärtan.

Gravida och ammande får inte behandlas, likaså patienter med ALS, Myastenia Gravis (muskelsjukdom) och känd allergisk reaktion mot någon av ingredienserna i botox.

Effekten av injektionen kommer inom några dagar, utvecklas gradvis och är maximal efter 7-14 dagar.

Effekten är beroende av given dos och injektionssätt och kvarstår 3-6 månader beroende på vad som behandlas.

Behandlingen tar i regel ca 15 min och man kan återgå direkt till sina dagliga göromål.

Precis som andra läkemedel kan botox ge biverkningar. Lyckligtvis tenderar de att vara milda, och i de fall de uppkommer, kortvariga.

Generella biverkningar av botoxbehandling är till exempel smärta och svullnad vid injektionsstället, muskelspändhet, muskelsvaghet och domningar, hudutslag och klåda, men också illamående och yrsel.

Allergiska reaktioner är mycket ovanliga och medicinsk hjälp och beredskap finns på kliniken. Något säkert fall av allergi har hittills inte rapporterats.

Konsultera med din behandlande läkare eller sjuksköterska för frågor om biverkningar.

Boka tid

Ny kund eller inte besökt oss på mer än 6 månader? Glöm inte att besöka oss för en konsultation minst 48 timmar innan din injektionsbehandling. Läs mer om nya lagen

Kontakt

Är du osäker på vilken behandling du ska välja? Har du frågor eller önskar personlig rådgivning?

Öppettider

Mån-fre: 8:00 — 17:00

Hitta hit

Engelbrektsgatan 26
41137, Göteborg