fbpx
Restylane Göteborg 2019-12-16T14:56:52+01:00

Restylane

Hyaluronsyra binder ca 6000 gånger sin vikt av vatten. Det ger en extremt kraftfull återfuktning av torr och/eller rynkig hud, så effektiv att den stimulerar den egna kollagenproduktionen och resulterar i en bättre kvalité på själva huden. Man ser ofta uttrycken ”skin revitalizing”, ”skin rejuvenation” och liknande för att benämna denna behandlingsprincip, där den injicerade produkten är så tunn att den inte skapar någon märkbar fyllningseffekt.

Det vetenskapliga underlaget för effekten är väl studerad och underbyggd. Dessa produkter används oftast på kinder, runt munnen, under ögonen, på halsen, i dekollétage, på handryggar och andra problemområden och väldigt ofta i kombination med andra hudförbättrande metoder som t ex IPL och laser, ofta med samtidigt borttagande av pigmentförändringar, kärl med mera.

Rynkor vid munnen är oftast mest besvärande på överläppen. De kan utgöra ett speciellt problem som kan behöva behandlas i flera steg. Att först förbättra själva hudens kvalité och därefter fylla de djupare rynkorna med en något tjockare hyaluronsyra ger det bästa och mest beständiga resultatet. Tillvägagångssättet bedöms individuellt i samråd med patienten utifrån förutsättningarna och behövs oftast förnyas efter 7-9 månader.

Ett område som kommit starkt är att injicera läppar och mungipor för att undvika torrhet, sprickor och tycks även skapa skydd mot utbrott av herpes. Behandlingarna görs med 6-8 veckors mellanrum och man brukar genomgå 2-3 behandlingar. Tidsåtgången är beroende på områdets storlek men mellan 10-15 minuter kan man vanligtvis räkna med. Smärtlindring åstadkoms oftast effektivt med lokalbedövande salva men även själva den injicerade produkten innehåller nu mera bedövningsmedel.

Alla hyaluronsyrabaserade produkter har återfuktande kollagenstimulerande egenskaper men om man inte har önskemål om att fylla ut eller bygga upp, utan enbart vill fokusera på att förbättra hudens eller läppens kvalité finns hyaluronsyra som kan injiceras som små ”tvättsvampar” och återfukta utan att märkbart påverka volymen. På Löfvingkliniken används främst Juvéderm Hydrate men även bl a Restylane Vital/Vital light och Teosyal Meso. Skillnaderna mellan dessa produkter är små men befintliga och valet diskuteras med kunden när behandlingen skräddarsys individuellt.

Effekten på huden är oftast märkbar först 2-3 månader efter andra behandlingen. Hur länge resultatet håller beror på hur väl huden skyddas och underhålls därefter, men vanligt är att man behöver upprepa den efter något år eller lite längre.

Relativt nytt är att kombinera hyaluronsyra med olika ”cocktails” av vitaminer som är verksamma i huden, antioxidanter, olika aminosyror och t. om lokalt verkande hormoner och andra så kallade ”Cosmeceuticals”. Den typen av behandlingar kallas ofta övergripande för ”Mesoterapi” men erfarenheten är begränsad, effekterna (både positiva och negativa) är inte klarlagda och Löfvingkliniken har hållit sig avvaktande tills mer dokumentation finns tillgänglig.