fbpx
Fillers 2020-08-28T15:36:30+02:00

Frågor & svar

Olika typer av fillers har traditioner bak till 1800-talet men den moderna eran började i början av 1990-talet med icke-permanenta utfyllare i form av ett protein, Kollagen, framrenat från olika djurslag. Det riktiga genomslaget kom emellertid med användandet av hyaluronsyra, en vattenbindande sockerart som är gemensam och identisk för alla levande organismer. Den hyaluronsyra som används i våra fillers framställs med DNA-teknik på samma sätt som man idag framställer humant insulin.

I motsats till kollagen kräver därför hyaluronsyra, som ju finns i kroppen normalt, inga allergitester, hållbarheten är längre och produkten kan göras renare. Kollagen är dessutom ca 60 gånger mer biverkningsbemängt än hyaluronsyra.

Nu finns också en tjockare typ av fillers som ofta kallas ”Volumizers”, dvs volymgivare. Skillnaden är att fillers mer används för att fylla ut medan volymgivare används för att mer påtagligt ändra ansiktets form, oftast höja kindknotor, lyfta platthet i mellersta delen av ansiktet (”Mid face boost”), förändra hakans och näsans form och ge volym åt tinningregionen. I kombination med rätt applicerad Botoxbehandling av neråtdragande muskler kan ytterligare lyftande effekt åstadkommas, så kallad Soft lift. Även åldrade skrynkliga och/eller ”kloaktiga” handryggar kan behandlas med volumizers. Den kemiska sammansättningen på fillers och volumizers är i grunden den samma, dvs båda innehåller hyaluronsyra.

Omvänt finns också ”fillers som inte fyller”, dvs så tunnflytande varianter av hyaluronsyra att man inte får någon fyllningseffekt utan i stället utnyttjar det faktum att hyaluronsyra binder ca 6000 gånger sin vikt av vatten. Det ger en extremt kraftfull återfuktning av torr och/eller rynkig hud, så effektiv att den stimulerar den egna kollagenproduktionen och resulterar i en bättre kvalité på själva huden. Man ser ofta uttrycket ”skin revitalizing”, ”skin rejuvenation” och liknande uttryck för att benämna denna behandlingsprincip. Det vetenskapliga underlaget för effekten är väl studerad och underbyggd. Dessa produkter används oftast på kinder, runt munnen, i dekollétage, på handryggar och andra problemområden och väldigt ofta i kombination med andra hudförbättrande metoder som t ex IPL och laser, borttagande av pigmentförändringar med mera. Eftersom både dessa produkter, fillers och volumizers innehåller hyaluronsyra är de hudförbättrande egenskaperna de samma hos alla och vilken metod man använder beror på de individuella förutsättningarna och önskemålen.

Din fillers behandlare injicerar produkten i det område som ska behandlas. Även om fyllningseffekten är omedelbart synlig så kan det slutliga behandlingsresultatet bedömas bäst efter några dagar och upp till ett par veckor när eventuell svullnad, rodnad, ibland blåmärken, försvunnit och det injicerade materialet fördelat ut sig i det behandlade området. På grund av hudens naturliga takt för förnyelse är det definitiva slutresultatet, innefattande förbättring av själva hudkvalitén, egentligen bedömbar först efter 6-8 veckor.

Hur länge effekten kvarstår är individuellt och är bland annat beroende av hudtyp, livsstil, ålder samt eventuell muskelaktivitet. Läpparna är till exempel ett område som utsätts för mycket rörelse, därför kommer fillern att avlägsnas snabbare i det orådet. Dessutom beror det på vilken typ av filler du använder och med vilken teknik den injiceras. Man brukar också säga att en andra fillerbehandling i regel håller längre om den utförs inom 6 månader från en första behandling.

Majoriteten av de som behandlats upplever att 50-80% av effekten kvarstår 6 månader vid behandling av rynkor och veck.

Av de fillers som Adel Estetik valt att arbeta med är Radiesse den produkt som håller längst. Beroende på vilket område som injiceras håller resultatet minst 12 månader.

En filler från Juvederm, Restylane, Belotero eller Emervel innehåller hyaluronsyra som injiceras under huden med en tunn nål. Hyaluronsyra finns naturligt i vår hud, den har en bevarande och återfuktande effekt som gör att huden ser ser frisk och fräsch ut. När vi åldras minskar dock hyaluronsyra i huden vilket leder till ökad torrhet och minskad volym.

Gelen som injiceras fyller ut rynkor och linjer, bygger upp konturer och diskret ger mer volym. Fillern innehåller också bedövningsmedlet lidokain, som gör att behandlingen blir behagligare.

Fillern Radiesse innehåller Kalciumhydroxylapatit, ett syntetiskt kalcium som är ett biologiskt material. Det har använts i över tjugo år inom ortopedi, tandvård och öron-näsa-halsvård.

Radiesse ger ett omedelbart resultat i likhet med andra fillers. Skillnaden är att effekten håller minst 12 månader eller mer samtidigt som den stimulerar kollagenproduktionen. Resultatet blir både mer volym i det injicerade området och samt en mer elastisk och jämnare hud.

Radiesse kan i likhet med andra fillers användas för behandling av nasolabiala rynkor, skapa och forma kindben, haka, käklinjer, näsryggar och skapa volym på handryggar. Dessutom kan produkten användas för hudföryngring, en slags skinbooster. Då stimuleras kollagenproduktionen och hudens elasticitet och vitalitet ökar gradvis.

Radiesse kan INTE injiceras mellan ögonbryn, i läpparna eller under ögonen.

Effekten av Radiesse finns dokumenterad i flera vetenskapliga studier. Produkten har funnits på marknaden sedan 2004 och är godkänd i Europa och är FDA godkänd i USA sedan 2006.

Det kan uppstå svullnader, klåda, rodnad och blåmärken i samband med behandlingen. Symptomen är övergående och brukar försvinna inom en vecka. Ibland kan svullnaden sitta i längre.

Så länge man har en svullnad i det injicerade området skall solning och bastubad undvikas.

Undvik att röra vid det behandlade området direkt efter din behandling eftersom det kan ge upphov till onödig svullnad.

Man bör undvika att injicera filler på områden med pågående infektion som till exempel pågående acne eller herpes. Avvakta tills infektionen har försvunnit.

Om du är gravid, ammande eller har tendens till ärrbildning skall du heller inte göra någon fillerbehandling.

fillers i göteborg

Läs mer om Fillers

Ansiktsskulptur

Idag finns som komplement till utfyllning med fillers även möjlighet [...]